Fem tips för att få din verksamhet att växa, och hur du börjar.

Er verksamhet är äntligen i gång och ni har så mycket att göra att ni inte hinner med att sätta er ned och fundera på hur ni skulle kunna utvecklas framåt. De där tre timmarna för att påbörja en affärsplan eller starta en rekryteringsprocess känns omöjliga att ta er tid till.

En av de vanligaste anledningarna till att ett företag inte påbörjar en tillväxtresa är just att de inte avsätter tid för att fokusera på att utveckla bolaget. Kevin Ryan VD för Tillväxt Väsby har själv varit i den situationen med tidigare bolag han startat.

-Vill du köra lastbilen själv eller anställa andra att göra det?

Kevin har sett många företag påbörja sin tillväxtresa och nedan finner ni fem punkter värda att fundera kring för att komma i gång.

1. Skapa utrymme! 

Det dagliga arbete vi gör som entreprenörer belönar oss ofta när vi agerar snabbt, löser praktiska problem och jobbar några extra timmar. Det gör det svårt att hitta tid till att lyfta blicken, tänka kreativt och utveckla sig själv och verksamheten. Att skapa utrymme för det i vardagen är en viktig del för att komma i gång med din tillväxtresa. Avsätt tid för korta pauser eller testa någon timme i veckan som du reserverar för ett mer strategiskt arbete. Det kommer att öppna nya tankar och idéer för din verksamhet.

2. Bestäm dig. Vill du köra lastbilen?

Det finns en skillnad mellan att driva ett mindre företag och leda ett tillväxtbolag. Vill du köra bilen själv eller anställa andra för att göra det och i stället kunna fokusera på att utveckla företaget? Det är en av tillväxtentreprenörens största utmaningar, att gå från att jobba i företaget till att jobba med företaget. Vi lägger inga värderingar i vilken väg som är bäst för dig men vi uppmuntrar alla att vara ärliga mot sig själva. Bestäm dig och bygg ditt bolag utifrån svaret.

3. Gör inte det vi säger rakt av! 

Medier pratar om Elon Musks väg till framgång och ’experter’ som oss delar gärna med oss av våra åsikter om det som krävs för att bli framgångsrik. Relatera gärna de tips du får till helheten i just ditt företag. Därför rekommenderar vi dig att vara varsam när ni tar in råd rakt av utan att reflektera över det, analysera hur det passar in med ditt nuläge och dina mål. Då kan du anpassa inspirationen för att driva positiv förändring inom just ditt liv och ditt bolag.

4. Gör en ordentlig analys!

Har du koll på likviditeten? En tillväxtresa börjar och slutar ofta med pengaflöden. Gör en ordentlig analys på de investeringar som krävs för att växa men fundera också på hur du kan förbättra din likviditet inom befintliga affärer. Kan du få betalt snabbare? Kan du förlänga leverantörsvillkoren för att betala ut lite senare? Har du ett nätverk som inkluderar Bank, Almi och privata investerare för den dag behovet av finansieringsstöd uppstår? Dessa frågor är viktiga att ha koll på när du börjar din tillväxtresa.

5. Håll i.

Förväntningarna på en tillväxtresa är för de flesta linjär precis som en budget. Det ska gå uppåt helt enkelt. Vår erfarenhet som entreprenörer och av livet i sig visar ett annat mönster. Det går upp och ner såklart. Håll i. Det här är inget sprintlopp, det är ett maraton. Företag som lyckas hantera både framgångar och motgångar blir starkare och mer framgångsrika i längden.

 

Kevin Ryan
Tillväxt Väsby